Van Gogh Alive - my experience

Van Gogh Alive - my experience

Κατ αρχήν δεν τον λένε Βαν Γκο.

Κάτι έχω πάθει με τα καλλιτεχνικά και ενθουσιάζομαι πολύ με εκθέσεις – επομένως δεν θα μπορούσα να αγνοήσω τον ομολογουμένως τεράστιο ντόρο που έγινε στο λανσάρισμα του Van Gogh alive the experience. Θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω την εμπειρία μου για να σε πείσω να πας (παρά τα αρνητικά σχόλια που σίγουρα έχεις ακούσει).

Η έκθεση είναι στον νέο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, εύκολα προσβάσιμη με το μετρό στην ομώνυμη στάση. Πήγαμε με τον Αντώνη (aka ο σύζυγος!)  χωρίς τα παιδιά, για να το ευχαριστηθούμε και πιστεύω ότι ήταν σοφή κίνηση. Μπαίνοντας επιλέξαμε να συμμετέχουμε στην ξενάγηση της εκθέσεως από ξεναγό (προφανώς) η οποία είχε πολύ κόσμο και έτσι λιγάκι δυσκολευόσουν να ακούσεις. Παρόλα αυτά, σου το προτείνω οπωσδήποτε γιατί πραγματικά άξιζε*. Διαρκεί 30 λεπτά και η ξεναγός σου μιλά για όλη τη ζωή του ζωγράφου κάνοντας αναφορά σε κάποια έργα του που υπάρχουν στον χώρο σε μορφή αντιγράφων φυσικά.

Μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός της εξιστόρησης της ζωής του και η παράλληλη γνωριμία με τα έργα του Vincent γιατί έτσι μου εντυπώθηκαν πολύ περισσότερο. Μου εντυπώθηκε η σύνδεση του Vincent με τα ηλιοτρόπια και τί ακριβώς σήμαιναν γι’ αυτόν, η σημαντική υποστήριξη και δεσμός αγάπης που είχε με τον αδελφό του καθώς και η επιμονή του ζωγράφου στον τρόπο που ζωγράφιζε παρά το γεγονός ότι είχε πουλήσει μόνο έναν πίνακα εν ζωή. Επίσης κάτι λιγάκι αστείο αν ήσουν εκεί ήταν ο τρόπος που πρέπει λέει να προφέρεται το επίθετο, ουσιαστικά όχι σαν Βαν Γκο ή Βαν Γκογκ ή ακόμα και Βαν Κοκ, αλλά Βαν Χχοχχκ (ή κάπως έτσι με πολλή έμφαση στα 2 σύμφωνα Χ). Επομένως, Vincent και τελειώνεις για να μην κατακρεουργείς το ολλανδικό επώνυμο – εκτός αν έχεις και άλλον τεράστιο ζωγράφο στο νου σου με το ίδιο όνομα.

Αφού ολοκληρώσαμε την ξενάγηση, κατεβήκαμε κάτι σκάλες εσωτερικά και βρεθήκαμε στο digital part της έκθεσης που είναι και το πιο εντυπωσιακό. Υπάρχουν video walls (έτσι να λέγονται?) τα οποία προβάλλουν τα έργα του Van Gogh σαν να είναι ζωντανά. Οι εικόνες κινούνται, δημιουργούνται κυματισμοί και παιχνίδια του φωτός που πραγματικά σε βάζουν μέσα στον κόσμο του ζωγράφου. Τεράστιο ρόλο για τη συνολική εμπειρία παίζει και η μουσική η οποία συνοδεύει την προβολή, η οποία είναι μαγική. Πραγματικά νιώθεις να ταξιδεύεις μέσα στη ζωή του και να αντιλαμβάνεσαι την ψυχολογία που είχε όταν δημιουργούσε τα έργα του.

Τα αρνητικά σχόλια για αυτή την έκθεση συνήθως πολώνονται γύρω από το γεγονός ότι δεν βλέπεις πραγματικά έργα και ότι είναι για πολύ αρχάριους που δεν ξέρουν καθόλου τον ζωγράφο. Προσωπικά χωρίς ντροπή θα ομολογήσω ότι δεν γνώριζα τη ζωή του και πριν πάω στην έκθεση θα μπορούσα ίσως να θυμηθώ 2-3 χαρακτηριστικά έργα του, επομένως ναι σίγουρα δεν ήμουν ψαγμένη επισκέπτρια.  Αν κι εσύ δεν έχεις πτυχίο της Καλών Τεχνών και έχεις τον χρόνο και την όρεξη να μάθεις κάτι, βάλε το Van Gogh Alive the experience στο πρόγραμμά σου άμεσα. Από όσο γνωρίζω η έκθεση θα είναι διαθέσιμη έως 4 Μαρτίου και μπορείς να βρεις πληροφορίες, τιμές και ώρες ξεναγήσεων εδώ. Μην το χάσεις, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό.

Let me know τη γνώμη σου αν το επισκεφθείς ή αν το έχεις ήδη επισκεφθεί! Επίσης don’t forget να like το post πατώντας την καρδούλα πιο κάτω ή κάνοντας like στο FB! Αν θέλεις μπορείς να ρίξεις και μία ματιά στο post μου για την έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη.

xxx

phaedra loves … art!

* Αν δεν έχεις διάθεση για την ξενάγηση, πολλές από τις πληροφορίες της έκθεσης θα βρεις τυπωμένες δίπλα από κάθε έργο.

9 βήματα προς τον Μινιμαλισμό

9 βήματα προς τον Μινιμαλισμό

My Whole30: Review

My Whole30: Review