Ο Τσαρούχης στο Μουσείο Μπενάκη

Ο Τσαρούχης στο Μουσείο Μπενάκη

Αν και δεν γνωρίζω πολλά για την ζωγραφική, σε κάθε επαφή με αυτήν μου θυμίζω ότι το απολαμβάνω πολύ και θα έπρεπε να το επαναλαμβάνω συχνότερα. Κι εσύ ε? Και κάτι ακόμα: πάντα αισθάνομαι ότι είμαι «αμόρφωτη» πολιτιστικά και συνήθως αυτό το συναίσθημα με ακινητοποιεί στο να παρακολουθώ εκθέσεις ζωγραφικής, ομιλίες, ποίηση, λογοτεχνία και όλα αυτά τα υπέροχα είδη τέχνης.

Ευτυχώς για εμένα, στη συγκεκριμένη έκθεση, έχει λίγη σημασία το πόσα πολλά γνωρίζεις για τις τέχνες.  Φυσικά είχα την τύχη να παρακολουθήσω ξενάγηση εκεί, επομένως η εμπειρία ήταν πολύ πλούσια και πολύ εκπαιδευτική. Αλλά πάνω από όλα ήταν εξαιρετικά απολαυστική!

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά έργα του Τσαρούχη, από το 1940 έως το θάνατο του ζωγράφου το 1989. Ξεκινάει από την περίοδο που ο Τσαρούχης ήταν στον στρατό και μας δείχνει την εξέλιξη των έργων του ανά τα χρόνια.

Το απαίδευτο μάτι μου αναγνωρίζει ως «χαρακτηριστικά» στα έργα του, τους γυμνούς άνδρες με τα φτερά στις πλάτες και τις στρατιωτικές (κυρίως ναυτικές) στολές, την περιορισμένη χρήση χρώματος (έχει κάτι καταπληκτικά κομμάτια που επιδεικνύει όλες τις πτυχές και αποχρώσεις του λευκού χρώματος) και την έκφραση των αντικειμένων του! Τον θαυμάζω γιατί εκτός από το ταλέντο, τα θαυμάσια ανδρικά πορτραίτα (που lets face it what's not to love;)) είχε το θάρρος να προβάλλει το συγκεκριμένο θέμα σε εποχές που καθόλου φιλικές δεν ήταν σε κάτι τέτοιο. Τολμηρός λοιπόν και πρωτοπόρος, αφού έπεισε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και την Αμερική για την ομορφιά της τέχνης του. Επίσης μου άρεσε ότι έγραφε σχόλια γύρω από τα έργα του και τη ζωή του οπότε και χωρίς ξεναγό, μπορείς δίπλα από το κάθε έργο να διαβάσεις τι έχει γράψει ο ίδιος ο Τσαρούχης γι αυτά.

Το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς που στεγάζει την έκθεση είναι πολύ μοντέρνο και θυμίζει gallerie εξωτερικού, με ένα κεντρικό αίθριο, ένα πολύ ωραίο καφέ και φυσικά το διάσημο shop. Είναι τέλειο για μια επίσκεψη είτε μόνος/η είτε ακόμα καλύτερα και με μία καλή φίλη. Η έκθεση του Τσαρούχη διαρκεί έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Να σημειώσω ότι προσπάθησα να μπλογκάρω την επίσκεψή μου εκεί, ντρεπόμουν πολύ να τραβάω selfies εκεί μέσα! Θα με έβλεπε ο Τσαρούχης και θα κορόιδευε. Αλλά ήθελα πολύ να το μοιραστώ μαζί σου σαν εμπειρία και έτσι τράβηξα μερικές φωτό (χωρίς φλας εννοείται!). Αν θέλεις να δεις περισσότερα έργα του, δες εδώ

Φεύγοντας από την έκθεση χαμογελούσα περπατώντας προς το αυτοκίνητο. Είχα την όψη αυτή αυτό της τόσης χαράς που δεν μπορείς να κρύψεις το χαμόγελό σου. Κι ας με έβλεπε όλο το ρεύμα καθόδου της οδού Πειραιώς να γελάω μόνη μου.

Τελικά η ζωγραφική δεν απαιτεί να είσαι «διαβασμένος» για να την απολαύσεις. Το καλό πράγμα φαίνεται. Απλά ξεχωρίζει. Επίσης κανείς δεν γεννήθηκε γνώστης της τέχνης και ο πιο εύκολος τρόπος να το αλλάξεις αυτό είναι να επισκεφθείς μία τέτοια έκθεση.

Ελπίζω να προλάβεις να την επισκεφθείς! #trysomethingnew. Βρες πληροφορίες για ώρες και ημέρες επισκέψεων εδώ

xxx

Phaedra loves ... art!

5+1 Αγαπημένα Φεβρουαρίου

5+1 Αγαπημένα Φεβρουαρίου

17 empties για το 2017

17 empties για το 2017