Μερικές rather minimal σκέψεις ενός rather καταναλωτικού ατόμου

Μερικές rather minimal σκέψεις ενός rather καταναλωτικού ατόμου

Νόμιζα ότι ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος στη γη να σου μιλήσει για τον μινιμαλισμό. Be warned: αν ξέρεις οποιονδήποτε άλλο που να ασχολείται με το θέμα, απευθύνσου εκεί. Εγώ είμαι novice και φοβάμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Αλλά if I'm all you got, then lets give this a shot.

Λοιπόν εκεί που μέτραγα τη συλλογή με τα 38 κραγιόν μου και τα 30κάτι βερνίκια και τις εκατοντάδες ρούχα, άρχισα να αναρωτιέμαι: πόσα από αυτά πραγματικά λατρεύω και θέλω να τα έχω μαζί μου? Γίνεται να λατρεύω 38 κραγιόν? Και πες ότι γίνεται. Γίνεται ταυτόχρονα να θέλω να κρατάω και όλα μου τα ρούχα? Και τα βιβλία? Και τα cd? και τις φωτογραφίες? και όλα τα χαρτιά της εφορίας από όταν ήμουν νέα? και όλες τις αποδείξεις από τα πάντα μήπως και φέτος χρειαστούν? Και ένα ντουλάπι σαμπουάν και αφρόλουτρα? Και 20 πλαστικά παιδικά ποτήρια? Για να μη σου πω για τα παιχνίδια, γιατί αυτά δεν είναι δικά μου. Αν εξαιρέσεις κανένα 2 πανάρχαια παιχνίδια για το PC που ακόμα έχω.

Διάβασα αυτό το πασίγνωστο βιβλίο και τρελό best-seller, "The life changing magic of tidying up" (δες το εδώ στα ελληνικά). Αυτή η Ιαπωνέζα Marie Kondo σε κάνει να θες να πάρεις 1 εβδομάδα άδεια, να στείλεις τα παιδιά (και τον άντρα) στις γιαγιάδες και να ξεκαθαρίζεις όλη μέρα τα πράγματά σου, μέχρι να σου μείνουν αυτά που πραγματικά "spark joy". Δηλαδή αυτά που αγαπάς και σε κάνουν χαρούμενο με την ύπαρξή τους.

Επίσης έκανα subscribe στο podcast των The Minimalists οι οποίοι σου κάνουν πολλή και καλή πλύση εγκεφάλου ότι μπορείς να πετάξεις (όπου πετάξεις ίσον χαρίσεις, πουλήσεις, δανείσεις, ανακυκλώσεις ή ότι άλλο χρειάζεται για να φύγει ένα αντικείμενο από το σπίτι σου) σχεδόν τα πάντα από αυτά που έχεις. Να ζήσεις με τα απαραίτητα μόνο και όσα πραγματικά δίνουν αξία στη ζωή σου. Να μην έχεις τηλεόραση ακόμα, ή να χαρίσεις όλα τα βιβλία που ήδη έχεις διαβάσει.

Μετά έμαθα για το zero waste lifestyle. Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη γη, στην ίδια χρονολογία με εμάς οι οποίοι έχουν στόχο το zero waste. Η αλλιώς μηδενικά σκουπίδια! Υπάρχει μία τύπισσα (φυσικά στην Αμερική) που είχε για σκουπίδια όλης της χρονιάς ότι χωρά σε ένα βάζο τύπου mason jar και ζει με οικογένεια με παιδιά. Αλλά αντί γι αυτά τα extremes μπορείς απλά να σκεφτείς πως να μην σπαταλάς τόσα πράγματα. Πολλοί (στην Αμερική) ψωνίζουν τα τρόφιμά τους έχοντας τις δικές τους συσκευασίες μαζί τους. Πχ πάνε να πάρουν καφέ και έχουν μαζί τους το βάζο. Εξυπακούεται ότι όπου υπάρχει ζήτηση, εμφανίζεται και η προσφορά (δεν πήγε τζάμπα το πτυχίο στα Οικονομικά). Δηλαδή υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε χύμα τα προϊόντα τους και δέχονται να τα ζυγίσουν με την δική σου συσκευασία. Εννοείται χρησιμοποιούν τα ελάχιστα για προσωπική φροντίδα (κάπου άκουσα για κάρβουνο που χρησιμοποιείται για eyeliner ή μάλλον για μολύβι khol ??!!!) και φυσικά δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα από ρούχα και παπούτσια και τέτοια. Περισσότερο από second hand stores και charity shops κλπ ψωνίζουν - αν χρειάζεται κάτι. Πάνες και μωρομάντηλα ούτε να τα αναφέρω, φυσικά μιλάμε μόνο για πάνινες πάνες reusable και eco-friendly και πλύσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο.

Κάτι άλλο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχει αρκετά το στοιχείο του να αλλάξεις τρόπο ζωής γενικά, συμπεριλαμβανομένης και της δουλειάς σου (!) - ειδικά αν ανήκει στην corporate κατηγορία, που στόχο έχει σύμφωνα με τους minimalists να κάνει τον κόσμο να ξοδεύει περισσότερο για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες περισσότερο. Που δεν το λες και ψέμα βέβαια. Και ένα πραγματικά minimalistic lifestyle δεν μπορεί να υποστηρίζεται από έναν άνθρωπο που εργάζεται για τον καταναλωτισμό. Δηλαδή να αφήσουμε τις corporate δουλειές μας και να γίνουμε barristas σε κάποιο καφέ γιατί αυτό πχ είναι ένας απλός τρόπος ζωής. Η δουλειά σου δηλαδή πρέπει να είναι απλή (σε σχέση με το να είσαι manager σε κάποια πολυεθνική και να έχεις εκτός από τη δουλειά να ασχοληθείς και με όλα τα politics που είναι involved μέσα στο equation). Μόνο έτσι γίνεσαι πραγματικά ελεύθερος από το άγχος του πως θα ανέβεις την corporate κλίμακα, πως θα βγάλεις αρκετά λεφτά, πως θα πάρεις σπίτι, αυτοκίνητο, iphone 7, τις Stuart Weitzman μπότες που πάντα ονειρευόσουν.

Και υπάρχουν ατελείωτα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις σχετικά με αυτό το θέμα, ολόκληρα blogs για τον μινιμαλισμό, βιβλία φυσικά κ.ο.κ. Όμως μια και τα λέμε, θέλω να παραδεχτώ ότι έχουν ένα point σε πολλά θέματα. Ο δυτικός τρόπος ζωής είναι βασισμένος στον καταναλωτισμό του οποίου δηλώνω ξεκάθαρα θύμα. Μια και όμως μεγαλώσαμε με αυτή τη νοοτροπία και τώρα διαβάζουμε και διαφορετικούς τρόπους, αισθάνομαι ότι ο μινιμαλισμός είναι κάτι από το οποίο δεν απέχω στη φιλοσοφία! Στην πράξη είναι σαφώς πιο δύσκολο το πράγμα, αλλά εκεί μπαίνει ο ορισμός του καθενός.

Κατά τη γνώμη μου αυτά είναι τα 5 πιο βασικά οφέλη του minimalistic lifestyle:

1. Απλουστεύεις τη ζωή σου. Αν δεν έχεις 50 διαφορετικές συσκευές στο σπίτι σου, η πιθανότητα να χαλάσει κάποια και να πρέπει να βρεις ανταλλακτικό ή αντικατάσταση μικραίνουν σημαντικά. Αν έχεις λίγα ρούχα (capsule wardrobe φάση) αποφασίζεις χωρίς κόπο τι θα βάλεις κάθε μέρα. Αν έχεις λίγες κούπες για καφέ (ή μόνο μία) επιλέγεις χωρίς σκέψη, and so on and so forth. Όλα αυτά σε μία ημέρα κάνουν add up και έτσι αν δεν έχεις όλες αυτές τις μίνι αποφάσεις να πάρεις αποκτάς πιο απλή ζωή.

2. Εξοικονομείς χρόνο. Με την απλούστευση και την μείωση των καθημερινών επιλογών, προφανώς έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου. Δεν το συζητώ αν δεν έχεις τηλεόραση και wifi στο σπίτι - εκεί δεν θα ξέρεις τι να κάνεις! Αλλά και χωρίς extremes η αλήθεια είναι ότι το capsule wardrobe μου έχει σώσει πολύ χρόνο. Και από το πρωί (τίποτα δεν έχω να βάλω και τα σχετικά) αλλά και γενικώς το browsing στα διάφορα sites που σε κάθε ευκαιρία κάνουν προσφορές και με δελεάζουν να χρεώσω την πιστωτική μου. Με το capsule wardrobe δεν αγοράζεις νέα κομμάτια παρά μόνο όταν αλλάζει η εποχή και χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο.

3. Εξοικονομείς πολύ χρήμα. Αυτό δεν το έχω ζήσει δυστυχώς, γιατί εξακολουθώ να αγοράζω πράγματα. Πάντως, περιορίζοντας τον εαυτό σου στις ανάγκες και στα πραγματικά "θέλω" σου, γλυτώνεις όλες τις αυθόρμητες αγορές, ή αυτές που λέει ήταν σε προσφορά ο ορός της Estee και πήρα 2-3. Η λογική είναι ότι αγοράζεις κάτι όταν σου τελειώσει (και δεν χτίζεις αποθέματα) ή όταν σου χαλάσει (πχ το παλτό σου θέλει αντικατάσταση γιατί έχει φθαρεί, ή ο γιος σου χρειάζεται μεγαλύτερα παπούτσια - like all the time). Επίσης προτιμάς ποιοτικά αντικείμενα και όχι fast fashion style (βλέπε zara, h&m κλπ) γιατί προσδίδουν αξία στη ζωή σου, τη βελτιώνουν πραγματικά και έχουν διάρκεια στο χρόνο οπότε δεν χρειάζονται συνέχεια αντικατάσταση.

4. Ομορφαίνεις το χώρο σου. Το σπίτι ενός minimalist δεν ξεχωρίζει για το design (τύπου όλα μαύρα - άσπρα) αλλά για τον ελεύθερο χώρο που διαθέτει. Ελεύθερο από περιττά αντικείμενα, έπιπλα (τύπου 10 ντουλάπες για να αποθηκεύω τα ατελείωτα παπούτσια που θα φόραγα στην φανταστική περίπτωση που έβγαινα κάθε ΣΚ και πήγαινα από εστιατόριο σε club και από high end γάμο σε fashion show), ηλεκτρικές συσκευές κλπ. Το σπίτι λοιπόν του minimalist μπορεί να μην είναι για φωτογράφηση, αλλά έχει τάξη (λίγα πράγματα - εύκολη τακτοποίηση) και καθαριότητα (λίγα πράγματα = λιγότερο και ευκολότερο καθάρισμα) και σε εμπνέει να κάνεις κάτι ουσιαστικό με το χρόνο σου.

5. Βοηθάς το περιβάλλον. Για εμένα ο minimal τρόπος ζωής πρέπει να είναι σε αρμονία με το περιβάλλον, τη φύση και τα ζώα. Οι πολύ extreme minimalists αναφέρουν ότι και τα ζώα είναι "περιττά" αλλά δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή τη προσέγγιση. Θεωρώ ότι μπορεί να μην πετυχαίνεις το zero waste lifestyle αλλά μπορείς σίγουρα να καταναλώνεις λιγότερες συσκευασίες και τουλάχιστον να ανακυκλώνεις τα περισσότερα σκουπίδια σου. Δεν κάνω composting γιατί δεν ξέρω αν γίνεται σε διαμέρισμα αλλά θα με ενδιέφερε να το ψάξω λιγάκι. Σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτικό. Χρησιμοποιώντας πιο φυσικά προϊόντα, μειώνεις και τα πλαστικά / χημικά που πετάς πίσω στα σκουπίδια και μετά στη γη. Προσέχεις την κατανάλωσή σου σε νερό και ρεύμα και γενικώς σε όλα τα αγαθά. Πολλοί έχουν τη δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τη δουλειά τους. Κι εγώ το έχω σκεφτεί (να πάω με ποδήλατο ή έστω με μηχανάκι) αλλά μετά πως θα μαζεύω τα παιδιά από τα σχολεία? Είναι και πολλά!!

Που καταλήγουμε? Από που να ξεκινήσουμε?

  • Λέω το ΣΚ να κάνω ένα ξαναξεκαθάρισμα στo winter capsule wardrobe μου.
  • Να ξεκινήσω το minimalist challenge από Δευτέρα (διάβασε εδώ πως ξεφωρτώνεσαι περίπου 500 πράγματα σε 1 μήνα)
  • Να βάλω στόχο πριν τα γενέθλια του Παναγιώτη (9 Φεβρουαρίου) να έχω ξεφορτωθεί την πλειοψηφία των παιχνιδιών που έχουν τα παιδιά. Θα κρατήσω όλα τα καινούρια που πήρανε τα Χριστούγεννα και τα επιτραπέζια, παζλ, lego. Τα υπόλοιπα θα τα χαρίσω.
  • Να αντιμετωπίσω το ντουλάπι που έχω όλη τη χαρτούρα από φυλλάδια, μέχρι κοινόχρηστα, λογαριασμούς και διάφορα χρήσιμα άχρηστα

Καλά είναι αυτά για αρχή. Να σου πω επίσης ότι ήδη στα beauty προϊόντα μου δεν ψωνίζω με τρέλα, αλλά περιορίζομαι μόνο στο να αντικαταστήσω ότι μου τελειώνει. Επίσης έχω πολλούς μήνες να αγοράσω κάτι καινούριο σε ρούχο / παπούτσι καθώς διατηρώ το capsule wardrobe approach. Έχω όμως μερικά κενά στην ντουλάπα μου. Anyway, σκέφτομαι ότι θα σου κάνω ένα χωριστο winter capsule wardrobe update και φυσικά έρχεται τρελό empties post από όλα αυτά τα beauty προϊόντα που καταναλώνω (και που δεν αγοράζω νέα αν δεν τα εξαντλήσω!).

Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σου, δεν ξέρω πως τα ακούς εσύ. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα ξεκαθάρισμα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το κρίνεις εσύ. Πες μου στα comments αν σου φαίνεται ενδιαφέρον αυτός ο τρόπος ζωής! And don't forget to like and share this if you enjoyed!

Σε φιλώ (μου πέρασε η γαστρεντερίτιδα)

xxx

Phaedra loves ... minimalism

January Favourites - Αγαπημένα Ιανουαρίου

January Favourites - Αγαπημένα Ιανουαρίου

2017: 4 πράγματα που ήδη άλλαξα στη διατροφή μου!

2017: 4 πράγματα που ήδη άλλαξα στη διατροφή μου!