9 βήματα προς τον Μινιμαλισμό

9 βήματα προς τον Μινιμαλισμό

Καμιά φορά αναρωτιέμαι πως ενώ έχω έντονο το καταναλωτικό στοιχείο και απολαμβάνω την πολυτέλεια, έχω πεισθεί για το concept του minimalism. Παρατηρώ ότι προτιμώ όλο και περισσότερο την απλότητα στη ζωή μου. Θέλω λίγα ρούχα και τέλεια! (hello capsule wardrobe). Θέλω ελεύθερο χώρο στο σπίτι και όχι clutter (πράγμα δύσκολο ακόμη κι αν μένεις μόνος/η σου). Θέλω πιο λίγα υπάρχοντα για να μη καταναλώνω το χρόνο μου τακτοποιώντας και συντηρώντας τα. Προτιμώ λιγότερα υπάρχοντα και περισσότερα ταξίδια ή άλλες εμπειρίες. Η ιδέα του waste με τη μορφή σκουπιδιών ή απλά αντικειμένων που τζάμπα στέκονται σε κάποια γωνιά με ενοχλεί όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζω κάποιον που να γράφει ή να μιλάει σχετικά με αυτή την ιδέα, οπότε σκέφτηκα να πω εγώ εδώ από το μικρό μου μπλογκ τα βασικά! Εδώ λοιπόν θα σου πω κάποια πρώτα tips αν σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις κάποια aspects του μινιμαλισμού στη δική σου καθημερινότητα.

  1. Διάβασε το The life changing magic of tidying up της Marie Kondo. Υπάρχει και στα ελληνικά εδώ. Αυτό το βιβλιαράκι είναι ένας οδηγός τακτοποίησης!! Χαχα, ναι αλήθεια! Βασικά εγώ βαρέθηκα να το διαβάσω όλο, αλλά διάβασα αρκετό ώστε να μπω στη λογική του ξεκαθαρίσματος με άγριες διαθέσεις. Για παράδειγμα, το διαβάζεις και επιτίθεσαι στα ρούχα σου. Τα φοράς ΟΛΑ ένα ένα και κρατάς μόνο ότι σου κάνει. Τα υπόλοιπα ή ιδανικά τα χαρίζεις, τα πουλάς ή κάποια τα αποθηκεύεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ότι μείνει το χωρίζεις σε εποχιακά πακετάροντας αυτά που δεν είναι κατάλληλα αυτή τη στιγμή. Και μετά αντιμετωπίζεις το pile με τα ρούχα που και σου κάνουν και είναι κατάλληλα για την εποχή. Ελέγχεις εάν κάτι θέλει ράψιμο, καθάρισμα κλπ, και μετά αποφασίζεις βάσει του στυλ σου εάν αυτά που έχουν μείνει κάνουν fit αυτό το στυλ. Εννοείται κρατάς μόνο ότι σου αρέσει, σου πάει και σου κάνει. Ακούγεται βαρετό αλλά στο λέω αν το διαβάσεις θα σε κινητοποιήσει σίγουρα.
  2. Κάνε το minimalism challenge. Είναι ένα «πρόγραμμα» που διαρκεί 30 ημέρες. Την πρώτη μέρα ξεφορτώνεσαι 1 αντικείμενο που δεν χρειάζεσαι. Την δεύτερη μέρα 2 αντικείμενα. Την τρίτη μέρα 3 αντικείμενα και πάει λέγοντας. Αν αντέξεις να το ολοκληρώσεις ξεφορτώνεσαι 465 πράγματα από το σπίτι σου που δεν χρειάζεσαι! Το έχω κάνει 2-3 φορές ήδη αλλά κάθε φορά μου φαίνεται και πιο δύσκολο. Μπορείς να δεις το σχετικό post εδώ.
  3. Μην αγοράζεις πράγματα χωρίς να το πολυσκεφτείς ή επειδή είναι σε προσφορά. Μπορείς να αγοράσεις ότι σου λείπει και σου αρέσει εφόσον σιγουρευτείς ότι δεν έχεις ήδη κάτι παρόμοιο κι ελέγξεις ότι η ποιότητα που αγοράζεις σε ικανοποιεί. Για παράδειγμα εάν χρειάζεσαι έναν νέο εκτυπωτή στο σπίτι, διάλεξε κάποιον που είναι καλής ποιότητας και θα αντέξει στον χρόνο, μην έχοντας ως μόνο κριτήριο την χαμηλή τιμή. Όταν τον αγοράσεις, φρόντισε να ανακυκλώσεις ή να χαρίσεις τον παλαιό σου εκτυπωτή. Μη μπεις στη διαδικασία να τον φυλάξεις και να τον έχεις εφεδρικό – δεν είσαι η Inform Lykos. Ένας εκτυπωτής φτάνει και περισσεύει για το σπίτι. Θα μπορούσες να ζήσεις και χωρίς καθόλου εκτυπωτή ενδεχομένως. Το αντίστοιχο concept μπορεί να εφαρμοσθεί και στα ρούχα, τα είδη σπιτιού και γενικότερα τη είδη «διαρκείας».
  4. Ανακύκλωνε ότι ανακυκλώνεται. Κρίμα είναι να πετάς τα άδεια μπουκάλια από το γάλα ή από το νερό στα σκουπίδια. Στο σπίτι (στο μπαλκόνι) έχουμε 2 κάδους, έναν για σκουπίδια κι έναν για ανακύκλωση. Έτσι πολύ εύκολα τα πετάς μετά στον σωστό κάδο της γειτονιάς σου. Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι το ακολουθούν αυτό, αλλά το αναφέρω γιατί δεν νοείται minimalist που δεν ανακυκλώνει!
  5. Προτίμησε τοπικά προϊόντα. Think Local. Πως επηρεάζει αυτό μπορεί να αναρωτιέσαι. Αν αγοράζεις λαχανικά και φρούτα από τη λαϊκή σου τότε ενισχύεις τους κοντινούς παραγωγούς και μειώνεις την ενέργεια και τους πόρους που απαιτούνται για να αγοράσεις μπανάνες από το Ecuador και καρότα Ιταλίας. Μεταφορικά (άρα κατανάλωση καυσίμων και ρύποι) και συσκευασία (άρα πόροι σε πλαστικά και χημικά) μπορούν να αποφευχθούν αν προτιμάς τοπικά προϊόντα. Προσωπικά επιλέγω την βιολογική λαϊκή γιατί είναι Σάββατο πρωί (στη Βούλα) και έτσι είναι η μόνη περίπτωση να πάω (είναι πιο ακριβή βέβαια, αλλά προσπαθώ να παίρνω μόνο ότι ακριβώς χρειάζομαι). Σίγουρα πάντως επιλέγοντας τοπικά ή έστω ελληνικά προϊόντα, συμμετέχεις σε ένα λιγότερο σκουπιδογόνο (δεν είναι πραγματική λέξη αυτό) τρόπο κατανάλωσης. Εννοείται τώρα που χρεώνεται και η σακούλα, να έχεις μαζί σου μία-δύο τσάντες πολλαπλών χρήσεων που είναι και πρακτικές.
  6. Μην στοκάρεις. Μη μου πεις ότι η γιαγιά σου, σου έχει μεταδώσει το σύνδρομο της κατοχής? Όχι. Ζούμε την εποχή της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης. Αν «μείνεις» από κάτι, chances are ότι μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να το έχεις προμηθευτεί. Αλλά κι έτσι να μην είναι, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζεις 3-4 συσκευασίες από υγρό πιάτων επειδή είναι σε προσφορά (κι ενώ έχεις ήδη 1 γεμάτη συσκευασία στο σπίτι). Τα 2+1 δώρο και λοιπά παίζουν πάντα στα σούπερ μάρκετ. Μπορείς να είσαι πιο ελαστική/ος με την μάρκα που προτιμάς (ή να έχεις 2 μάρκες που παίζεις) και όταν το υγρό πιάτων όντως σου τελειώνει, να αγοράσεις μία από τις 2 μάρκες που προτιμάς και που είναι σε προσφορά (τσεκάρεις την τιμή ανά λίτρο εννοείται). Μην πάρεις 3 κιλά κιμά και 3 πακέτα κατεψυγμένα λαχανικά. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσεις τον καταψύκτη σου. Αρκούν τα όσα χρειάζεσαι για την εβδομάδα (ή μέχρι να ξαναπάς σούπερ μάρκετ)
  7. Μείωσε τα όσα καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, μην τυπώνεις όλα τα email της δουλειάς σου. Μην αφήνεις τη βρύση να τρέχει άσκοπα. Μην αφήνεις τα φώτα ανοιχτά όταν δεν είσαι στο δωμάτιο. Μην βάζεις πλυντήριο για 3 μπλούζες. You know, απλά πράγματα που όμως εξοικονομούν ενέργεια.
  8. Μείνε μακριά από τα «fast» πράγματα. Πες όχι στο fast food και όχι στο fast fashion. Και τα δύο έχουν χαμηλή τιμή αλλά υψηλό κόστος για το περιβάλλον και χαμηλή ποιότητα. Και κανένας καταναλωτής με στοιχειώδη ευφυΐα δεν επιλέγει χάλια ποιότητα. Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς το fast fashion σου, δες οπωσδήποτε το ντοκιμαντέρ The True Cost. Είναι πραγματικά disturbing.
  9. Προτίμησε συσκευασίες σε minimal concept. Δηλαδή όσο λιγότερο τυλιγμένο είναι κάτι τόσο καλύτερα. Προτιμάμε προϊόντα που είναι σε συσκευασίες που έχουν προέλθει από ανακυκλωμένα υλικά. Αυτό πιο πολύ το σκέφτομαι για τα καλλυντικά πχ. Της apivita γράφουν ότι είναι από ανακυκλωμένα υλικά και αυτό με κάνει και την προτιμώ. Το zao organics ρουζάκι μου (που είναι τέλειο) έρχεται σε συσκευασία από μπαμπού που ξαναχρησιμοποιείται. I like that.
 Processed with VSCO with b1 preset

Ο μινιμαλισμός όπως τον καταλαβαίνω σε βοηθά να διακρίνεις αυτό που πραγματικά προσδίδει αξία στη ζωή σου. Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν το ευ το πολύ με λίγα λόγια. Θα ακολουθήσουν και άλλα posts με αυτό το θέμα γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε έτσι την καθημερινότητά μας, μειώνοντας την ποσότητα κι αυξάνοντας την ποιότητα. Μπορείς να διαβάσεις το παλαιότερό μου άρθρο σχετικά με τον μινιμαλισμό αλλά και να δεις όλη την κατηγορία αν θέλεις. Ελπίζω να σε προβλημάτισα και να σου έδωσα κάποιες ιδέες για τα μικρά βήματα που μπορείς να κάνεις αμέσα στη δική σου ζωή. Αν κάτι δοκιμάσεις από αυτά, γράψε μου στα σχόλια!!

xx

Phaedra loves … minimalism

Τα πρώτα μου φυσικά καλλυντικά

Τα πρώτα μου φυσικά καλλυντικά

Van Gogh Alive - my experience

Van Gogh Alive - my experience