Switching to "clean" beauty

Switching to "clean" beauty

Την αγάπη μου για τα καλλυντικά και το μακιγιάζ την ξέρεις. Την καταναλωτική μανία που χρόνια έχω επίσης την ξέρεις. Αλλά διαβάζοντας τα τελευταία 1-2 χρόνια για τον μινιμαλισμό αλλά και το zero waste living έχω περιορίσει πάρα πολύ τις αγορές μου, τόσο στα ρούχα με τα capsule wardrobes όσο και σταδιακά στο beauty department.

Προσέχω (συνήθως) να τρώω καθαρά, μου αρέσει να γυμνάζομαι, ανακυκλώνω και επιλέγω να κινούμαι με συγκοινωνία (μετρό) περιορίζοντας κάπως την χρήση του αυτοκινήτου. Δεν θα προσποιηθώ ότι είμαι φανατική με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να αποφεύγω να επιβαρύνω το περιβάλλον όπου μπορώ. Άλλες φορές βαριέμαι και πετάω κάτι χωρίς να το πολυσκεφτώ, άλλες φορές αγοράζω dry shampoo και λακ που είναι φουλ στα χημικά και τοξικά για το περιβάλλον. Δεν είμαι η καλύτερη στο green living αλλά με ενδιαφέρει να βελτιωθώ.

Τώρα τελευταία έχω αποφασίσει να προσπαθήσω να αντικαταστήσω κάποια από τα καλλυντικά που χρησιμοποιώ με άλλα που να πληρούν τις νέες προδιαγραφές μου:

  1. Να είναι cruelty free. Γιατί είναι πολύ ειρωνικό να είσαι vegetarian και να υποστηρίζεις brands που τεστάρουν σε ζώα ή τα χρησιμοποιούν με κάποιο τρόπο. Αλλά και vegetarian

  2. Να μην είναι τοξικά για τον οργανισμό μας. Χρησιμοποιώ ένα application στο κινητό που λέγεται Think Dirty, τσεκάρω πόσο βλαβερό είναι κάτι και μετά αποφασίζω αν θα το αγοράσω. Δυστυχώς δεν έχει όλα τα προϊόντα αλλά αν τσεκάρεις τα βασικά θα αρχίσεις να μαθαίνεις και ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις. Για παράδειγμα parabens και phthalates. Επίσης χρήσιμο για αναζήτηση είναι το Skin Deep.

  3. Να είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικά. Είναι γνωστές αρκετές εταιρίες όπως πχ Korres, Apivita που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά για τα προϊόντα τους. Υπάρχουν και πολλές άλλες, που εκτός από skincare κάνουν και μακιγιάζ, το οποίο μάλιστα είναι και πολύ καλό.

  4. Να είναι αποτελεσματικά. Γιατί καλά είναι όλα τα ethical concerns αλλά όταν βάζεις μία κρέμα στο πρόσωπό σου θέλεις να κάνει δουλίτσα. Και όταν ξοδεύεις και κάτι παραπάνω για να είναι organic το μακιγιάζ σου, θέλεις να έχει όμορφο, στρωτό αποτέλεσμα.

  5. Να έχουν ωραίες συσκευασίες. Αυτό δεν έχει να κάνει απόλυτα με το green side of things αλλά προτιμώ συσκευασίες που δείχνουν όμορφες, και συνήθως οι όμορφες συσκευασίες δεν είναι πλαστικές. Άρα διπλό το κέρδος. Δες πχ το ρουζ μου από Zao πιο πάνω, που έρχεται σε συσκευασία από μπαμπού η οποία είναι μαγνητική και αν σου τελειώσει το ρουζ αγοράζεις μόνο το refill και όχι ολόκληρη τη συσκευασία.

Τα παραπάνω standards είναι αρκετά υψηλά ομολογουμένως. Αυτό που έχω σκεφτεί είναι ότι θα προσπαθήσω να μην γίνω τρελή και να μην τα ζητάω όλα αυτά μαζί από κάποιο προϊόν αλλά να κάνω πιο educated επιλογές. Δηλαδή όταν αγοράζω κάτι να γνωρίζω πόσο καλό ή «κακό» είναι. Mindful shopping να λέγεται αυτό?

Το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να αλλάξω είναι το αποσμητικό και η οδοντόκρεμα. Αποφεύγουμε αποσμητικό που έχει αλουμίνιο (obviously) και που λέει anti-perspirant διότι είναι «αντι-ιδρωτικό» και όχι απλά «αποσμητικό». Επίσης επιλέγω οδοντόκρεμες που είναι κατάλληλες για ομοιοπαθητική (ενώ δεν κάνω ομοιοπαθητική) γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ πιο «καθαρές». Η ιδέα του να μένουν στο στόμα nasty chemicals δεν με τρελαίνει. So far έχω δοκιμάσει την οδοντόκρεμα της Apivita το White (δεν μου άρεσε η γεύση) την Homeofresh (πολύ ωραία) και της Frezyderm την Blue (πολύ ωραία επίσης αν και δεν ξέρω πόσο green είναι!).

Τώρα για παράδειγμα μου τελειώνει και η τελευταία ενυδατική που είχα. Πρόσφατα τελείωσα το Άγριο Τριαντάφυλλο του Korres (δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι βγάζω σπυράκια με αυτήν) και μου έχει μείνει μία της Avon που μου είχαν στείλει δώρο από την σειρά nutra effects. Θα την τελειώσω (δεν πετάμε τίποτα) αλλά όταν θα αγοράσω την επόμενη κρέμα θα θέλω σίγουρα να τσεκάρω όλα αυτά τα σημεία που λέμε πιο πάνω. Ήλπιζα ότι θα μου ταίριαζε το Korres Wild Rose αλλά πρέπει να αναζητήσω κάτι άλλο. Επίσης έχω δοκιμάσει την Bee Radiant της Apivita χωρίς να έχω μείνει ευχαριστημένη από την απορροφητικότητα της στο δικό μου δέρμα. Έχεις καμία ιδέα? Σκέφτομαι να δοκιμάσω την Weleda ή την Lavera καθώς είναι βιολογικές και πολύ γνωστές εταιρίες internationally – άρα κάτι καλό θα κάνουν. Ότι έχω δοκιμάσει από lavera πχ με έχει εντυπωσιάσει.

Πάντως είναι λίγο trial and error η ιστορία με το green beauty αντιλαμβάνομαι. Όμως δεν με πειράζει αυτό. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέα προϊόντα και θέλω οι επιλογές μου να γίνονται συνέχεια καλύτερες. Σκέφτομαι ότι μπορώ να σου κάνω και ένα post με τα προϊόντα που δοκιμάζω που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Like αν θα σου άρεσε κάτι τέτοιο και μην ξεχάσεις να μου γράψεις καμία πρόταση για organic/natural προϊόντα που σου έχουν αρέσει.

xxx

phaedra loves ... beauty

Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα δώρα

Ιδέες για Χριστουγεννιάτικα δώρα

Whole30: Πρόγραμμα Διατροφής για reset!

Whole30: Πρόγραμμα Διατροφής για reset!