Γιατι έγινα vegeterian & οι τύποι χορτοφαγικής διατροφής

Γιατι έγινα vegeterian & οι τύποι χορτοφαγικής διατροφής

Vegan? Vegeterian? Plant-based? υπάρχουν πολλές κατηγορίες για να ορίσουν τι τρώει ή τι δεν τρώει κανείς. Καθώς πρόσφατα αναρωτιόμουν τι πραγματικά είμαι (στοχάζομαι βαθέως καταλαβαίνεις) και σε ποια από αυτές τις κατηγορίες ανήκω, νομίζω κατέληξα στο ότι είμαι Lacto-Ovo-Pesco Vegeterian! Όχι πες μου το ήξερες εσύ αυτο? 

Βασικά εδώ και μερικές εβδομάδες έχω σταματήσει να τρώω κρέας. Δεν είναι στα πλαίσια θρησκευτικής νηστείας (έχω ξεκινήσει περίπου 3 εβδομάδες ήδη) και σίγουρα δεν είναι στα πλαίσια δίαιτας. Στην ηλικία που είμαι γνωρίζω πλέον από εμπειρία ότι για να αδυνατίσεις δεν απαιτείται αποκλεισμός καμίας κατηγορίας τροφίμων αλλά σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Οπότε γιατί?

1. Δεν απολαμβάνω τη γεύση. Frankly my dear ποτέ δεν μου άρεσε το κρέας ιδιαίτερα. Το έτρωγα όλα αυτά τα χρόνια με αδιαφορία κυρίως για την πρωτεϊνη που περιέχει αλλά και για τον σίδηρο (καθώς γενικά είμαι ολίγον αναιμική - παρά το μέγεθός μου!). Δεν μου αρέσουν τα σουβλάκια (I'm weird I know) ούτε αγγίζω τα παϊδάκια, δεν τρώω αρνιά, κατσίκια, ψητά και σουβλιστά και τα λοιπά. Όχι γιατί έχω ευαισθησίες αλλά γιατί δεν μου αρέσει η γεύση ούτε η μυρωδιά ούτε και η υφή του κρέατος. Το ίδιο και χειρότερα αισθάνομαι για το κοτόπουλο.

2. Με φρικάρει η όψη του κρέατος. Όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ να κάνω εικόνα από που έχει έρθει το κρέας αυτό στο πιάτο μου, τόσο πιο πολύ σφίγγει κάτι στο στομάχι μου. Για το κοτόπουλο μη σου κάνω λόγο, ειδικά όταν το πλένω, μου φαίνεται σαν να πλένω ένα μικρό ζωάκι. Και μετά συνειδητοποιώ ότι δεν μου φαίνεται - είναι! Το μαγειρεύω για τους υπόλοιπους στην οικογένεια που δεν φταίνε που είμαι εγώ τρελή, αλλά δεν μπορώ να το φάω. Τέλος.

3. Μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον γευστικά να δοκιμάσω μία νέα γεύση, παρά να φάω κρέας με ρύζι και σαλάτα. Αναγκαστικά αν δεν τρως κρέας, ανακαλύπτεις και άλλες γεύσεις και άλλους τρόπους να μαγιερεύεις τα λαχανικά. Για παράδειγμα έχω αγαπήσει τις φακές (και τις κόκκινες) με ρύζι που σιγά μη δοκίμαζα αν δεν το γύρναγα στο vegeterian.

Αυτοί είναι οι λόγοι μου. Είμαι περίεργη το ξέρω, αλλά αν διάβασες μέχρι εδώ, να ξέρεις ότι λίγο ντρεπόμουν να στα πω αυτά. Δεν είμαι υπερ των απόλυτων καταστάσεων και όλοι αυτοί οι vegeterians μου φαίνονται πολύ φανατικοί για το γούστο μου. Κατά βάθος πιστεύω ότι μπορεί να είναι προσωρινή αυτή η κατάσταση γιατί ποτέ μη λες ποτέ. Αλλά, for now, είμαι πανευτυχής με την απόφασή μου. Μου πήρε 38 χρόνια, αλλά κατάλαβα επιτέλους τι με ικανοποιεί (στο φαγητό τουλάχιστον!) και τι όχι, και αποφάσισα να δράσω ανάλογα. Διάλεξα την ελευθερία της επιλογής έναντι στο conformity του να τρως ότι και οι άλλοι. Ξέρω ότι αρκετοί θα με ρωτήσουν γιατί το κάνω και θα τους φανεί "μόδα" κλπ, αλλά είπαμε ότι είμαστε ενήλικες τώρα και δεν μας στεναχωρούν τα σχόλια τέτοιου είδους. Περί ορέξεως εξάλλου ...

Πάντως στην προσπάθειά μου να ενταχθώ κάπου διατροφικά, έμαθα για όλες τις κατηγορίες vegeterians και ιδού τα ευρύματα:

α. Vegan: Τρώνε τρόφιμα που είναι φυτικής προέλευσης. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια. Δεν τρώνε τίποτα που παράγεται από ζώο. Για παράδειγμα δεν τρώνε μέλι. Επίσης δεν χρησιμοποιούν προϊόντα που έχουν προέλθει από ζώα. Για παράδειγμα δεν φοράνε δερμάτινα, γούνες, μετάξι κλπ και εντάσσονται στην φιλοσοφία γενικά της ηθικής κατανάλωσης. Οι Plant-based είναι περίπου το ίδιο αλλά δίνουν έμφαση και στο πόσο πρωτογενές είναι ένα τρόφιμο. Π.χ. ένα πακέτο γαριδάκια μπορεί να είναι vegan αλλά δεν είναι plant-based γιατί είναι έντονα επεξεργασμένο. 

β. Vegeterian: Τρώνε όλα τα vegan plus συνήθως γαλακτοκομικά και αυγά. Υπάρχουν γενικά και υποκατηγορίες:

  • Lacto vegeterian: Τρώνε γαλακτοκομικά και όλα τα vegan και μέλι. Δεν τρώνε κρέας ούτε αυγά.
  • Ovo vegeterian: Τρώνε αυγά και όλα τα vegan και μέλι. Δεν τρώνε κρέας ούτε γαλακτοκομικά.
  • Pesco vegeterian: Τρώνε ψάρι και θαλασσινά και όλα τα vegan. Δεν τρώνε κρέας, ούτε αυγά ούτε γαλακτοκομικά.

Συνδυασμοί αυτών των κατηγοριών υπάρχουν - εγώ όπως σου είπα ανήκω στην πιο "χαλαρή" κατηγορία vegeterian και δηλαδή τρώω γαλακτοκομικά, αυγά αλλά και ψάρι. 

γ. Flexitarian: Τρώνε ότι θέλουν όποτε θέλουν !! χαχαχα. Όχι ακριβώς. Απλά είναι vegeterians που σε περιπτώσεις που επιλέγουν θα φάνε και κρέας. Δηλαδή είναι οι vegeterians που κλέβουν!! Αστείο μου φαίνεται. Λέγονται και semi-vegeterians. Άκουγα κάποιον που έλεγε ότι είναι flexitarian γιατί μέχρι το απόγευμα είναι vegeterian αλλά το βράδυ τρώει ζωϊκή πρωτεϊνη. Whatever.

Anyway, αυτά είχα να σου πω. Να ξέρεις ότι δεν είμαι φανατική με τίποτα, αλλά πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε την ελευθερία των επιλογών μας. Αισθάνομαι μάλλον ανακουφισμένη από αυτή την απόφασή μου και μέχρι τώρα το απολαμβάνω πραγματικά. Ανακαλύπτω και τέλειες συνταγές, που θα μοιραστώ μαζί σου άμεσα.

Ακούω σχόλια και απόψεις! In the meantime αν θέλεις μπορείς να διαβάσεις το πείραμα με τη ζάχαρη ή να φτιάξεις αυτές τις μπάρες δημητριακών!

xxx

phaedra loves ... food!

Τι να μην αγοράσεις! 5 Disappointing beauty products

Τι να μην αγοράσεις! 5 Disappointing beauty products

5+1 Αγαπημένα Φεβρουαρίου

5+1 Αγαπημένα Φεβρουαρίου