Λογική και Διαισθητική σκέψη

Λογική και Διαισθητική σκέψη

Όχι δεν μπήκες σε λάθος blog. Εδώ γράφω ότι μου φαίνεται ενδιαφέρον να μοιραστώ, κι έτσι αν και προβληματιζόμουν για το θέμα καθώς δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ ειδική, σκέφτηκα να γράψω τις σκέψεις μου για το θέμα της διαίσθησης

Στην κουλτούρα μας σαν Έλληνες βρίσκουμε συχνά την έννοια της διαίσθησης. Στα αγγλικά, εκτός από το intuition υπάρχει και το gut feeling, δηλαδή ένα συναίσθημα που έρχεται από κάπου στα σπλάχνα / σωθικά / έντερα / κοιλιές (το πιάνεις το θέμα).

Σκέφτηκες εσύ ποτέ ότι το σώμα μας έχει (τουλάχιστον) 2 σημεία λήψης αποφάσεων? Το πρώτο είναι φυσικά ο εγκέφαλος. Το κέντρο της λογικής (λένε). Το άλλο μπορεί να είναι αυτή η διαίσθηση που έρχεται από την καρδιά σου ή την κοιλιά σου δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι ότι μπορεί να πάρεις μία απόφαση ή να κάνεις μία σειρά σκέψεων με αφορμή ένα τέτοιο gut feeling και όχι απαραίτητα την λογική σου σκέψη. Αυτό θα έλεγα είναι πολύτιμο! Φαντάζομαι ότι αν εξεικοιωθείς με το θέμα, δηλαδή συνέχεια κάνεις την προσπάθεια να ακούσεις και την διαίσθησή σου, θα μπορείς να "επιτρέψεις" στον εαυτό σου να δοκιμάσει ή να αποφύγει κάτι όσο παράλογο και να υποστηρίζει ότι είναι αυτό ο εγκέφαλός σου!

Σου έχει τύχει να πάρεις μία απόφαση χωρίς λογική εξήγηση, και όχι τυχαία βέβαια, ενώ όλα (η λογική) δείχνουν κάπου αλλού? Π.χ. να σταματήσεις ότι κάνεις και να σου έρθει μια πελώρια λαχτάρα να τηλεφωνήσεις σε μία φίλη σου με την οποία έχεις χαθεί εδώ και μήνες? Ή να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να κάνεις ένα ταξίδι (χωρίς να έχεις συγκεκριμένο λόγο) και τελικά να δεις ότι ήταν πολύ καλή απόφαση που μάλιστα σε προστάτεψε ενδεχομένως από κάτι? Ή να μην δεχτείς εκείνη την δελεαστική επαγγελματική πρόταση γιατί κάτι δεν σου καθόταν καλά? Έχω ξεφύγει λες? Χαχα! Keep reading with an open mind :)

Brain hemispheres sketch

Λέγεται ότι ο κόσμος - δηλαδή η δυτική κουλτούρα - δείνει αξία μόνο στην λογική και όχι στην διαίσθηση, επομένως ενώ γεννιόμαστε ως μωρά με αυξημένη την αίσθηση του ενστίκτου ή της διαίσθησης, στην πορεία εξασθενεί η δύναμή της διότι παύουμε να τη χρησιμοποιούμε. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έχω επιβραβεύσει κάποιο παιδί επειδή λειτούργησε διασθητικά! Όμως πολλές φορές έχω εκφράσει τη χαρά μου όταν κάποιο λέει κάτι έξυπνο, ή φτιάχνει ένα παζλ γρήγορα, κλπ. Άρα κι εγώ εκπαιδεύω με τον τρόπο μου τα παιδιά να ακούν και να καλλιεργούν τη λογική τους. Και μόνο.

Προσωπικά έχω μνήμες από παιδί που η διαίσθησή μου ήταν αρκετά δυνατή. (Επίσης είχα πολύ συχνά deja vu αλλά δεν ξέρω αν σχετίζεται!). Πλέον όμως και που προσπαθώ πιο συνειδητά να ψαχτώ μήπως ακούσω και καμία άλλη φωνή από μέσα μου, δεν βρίσκω τίποτα! Λες να την σκότωσα τη διαίσθηση?!!!

Μαθαίνω όμως ότι ξανακαλλιεργείται αυτό! Don't despair λοιπόν. Θα προσπαθήσω να μάθω με ποιο τρόπο μπορώ να βελτιώσω την επαφή που έχω με τα συναισθήματα και τις (ιδανικά παράλογες) ιδέες που κρύβω στα μέσα μου, και θα σου πω ! Επίσης αυτό που μου φαίνεται ενδιαφέρουσα προέκταση του θέματος είναι το πως σχετίζεται η διατροφή μας με τις αποφάσεις μας!

Δηλαδή, αν η κοιλιά μας είναι το κέντρο της διαίσθησης και αυτή η κοιλιά είναι μέσα γεμάτη σκουπίδια (ζάχαρες, συσκευασμένα τρόφιμα, αλκοόλ, αναψυκτικά, τηγανιτά κλπ) τότε είναι λογικό να αποστέλλεται ένα αρνητικό μήνυμα προς τον εγκέφαλο. (bear with me here). Αν από την άλλη φροντίζουμε να είναι "καθαρή" η διατροφή μας, έτσι και η υγεία του εντέρου / κοιλιάς / στομαχιού κλπ θα είναι ομαλή στέλνοντας ένα μήνυμα ευχαρίστησης και υγείας στον εγκέφαλο.

Μακάρι η υγιεινή μου διατροφή να είναι ένας τρόπος να καθαρίσω κάπως και το κέντρο λήψεως αποφάσεων του σώματός μου!

Η Jess Lively λέει ότι τα 2 κέντρα αποφάσεων είναι ο εγωισμός και η διαίσθηση. Δηλαδή ο εγωισμός (που είναι οι "λογικές" μας σκέψεις) μας εμποδίζει πολλές φορές από το να δούμε πράγματα που η διαίσθηση τα βλέπει ξεκάθαρα.

Άρα μήπως αν καλλιεργήσουμε λίγο αυτή τη 2η φωνή να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και όχι τη θολωμένη που μας δίνει μόνο η μία φωνή?

Θέλω να σου πω και κάτι που λέει ο Einstein!

Δηλαδή σε δική μου μετάφραση, το διαισθητικό μυαλό είναι ιερό δώρο και το λογικό μυαλό είναι πιστός υπηρέτης. Δημιουργήσαμε μία κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο.

Μου φάνηκε πολύ ωραίο αυτό το quote και μου έκανε εντύπωση ότι ο Einstein έχει αναγνωρίσει την αξία της διαισθητικής σκέψης.

Μήπως να το δω και εγω λιγότερο skeptically? Τα λέει ο Albert.

xxx

Phaedra loves ... opening new horizons!

My current lipstick collection

My current lipstick collection

Βιβλία που διαβάζω και ακούω(!) αυτή την περίοδο

Βιβλία που διαβάζω και ακούω(!) αυτή την περίοδο