Πώς έκοψα το κάπνισμα - ή The Easy Way to Stop Smoking

Πώς έκοψα το κάπνισμα - ή The Easy Way to Stop Smoking

img_4396-2.jpg

Μεγάλωσα και με τους 2 μου γονείς να καπνίζουν Rothmans. O μπαμπάς πολλά πακέτα, η μαμά τουλάχιστον 1. Έχω αχνές μνήμες να είμαι με τον αδερφό μου στο πίσω κάθισμα του Mazda 626 μας σε χρώμα παστέλ φυστικί μεταλλικό και να κάνουμε ταξίδια με το αυτοκίνητο με το τσιγάρο σύννεφο. Και τα παράθυρα κλειστά για το air condition. Αλήθεια. Είχαμε air-condition και τότε. Απλά τότε, δεν ήταν τόσο OBVIOUS ότι δεν πρέπει να καπνίζεις μαζί με τα παιδιά σου. Ξεκίνησα το κάπνισμα στα 18 μου. Έκανα το πρώτο μου τσιγάρο στο πάρτυ που έγινα 18. Την ίδια ήμερα - ή βράδυ μάλλον, κάπνισα ένα πακέτο Marboro Lights. Δεν έβηξα ποτέ. Δεν με χάλασε τίποτα. Μια χαρά μου φάνηκε. Ήταν σαν να κάπνιζα από πάντα...

IMG_4393 (2)
IMG_4393 (2)

Έκτοτε και για 10 χρόνια κάπνισα τα σωθικά μου. Το πακέτο σίγουρο, χωρίς να βγω. Ξέρεις Αμφιθέατρα, Plus Soda και τα σχετικά. Σε κάθε φωτογραφία αυτής της δεκαετίας είχα ένα extension των δακτύλων μου με ένα ωραιότατο τσιγαράκι. Μου άρεσε τρομερά το τσιγάρο. Κάπνιζα επαγγελματικά. Ποτέ δεν ήθελα να το κόψω. Ποτέ δεν με απασχόλησε το θέμα της υγείας. Πίστευα -και φοβάμαι πως ακόμα το πιστεύω- ότι αν είναι να πάθεις κάτι, είναι random το από τι θα είναι αυτό. Οπότε yolo. Όχι τότε δεν το λέγαμε αυτό. (Ειλικρινά αν δεν ξέρεις το yolo στείλε μου mail να σου προωθήσω ένα σύγχρονο λεξικό). Δούλευα καπνίζοντας, those were the days.

Κάποια στιγμή, επιβλήθηκε στον χώρο εργασίας μου να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για να καπνίσεις. Στράβωσα. Προσαρμόστηκα πηγαίνοντας για τσιγάρο κάθε 3 και λίγο στην κουζίνα του ορόφου. Εκεί, αντάλλασες και καμία κουβέντα με τους αγαπητούς συναδέλφους, έβαζες φρέσκο καφέ. Όλα καλά. Όμως. Σιγά-σιγά άρχισαν να λείπουν άτομα από την κουζίνα. "Πού είναι η Αλεξάνδρα ρε παιδιά? Έχει άδεια?". Η απάντηση - ο ένας μετά τον άλλο - ήταν κοινή. Έκοψε το τσιγάρο. Σοκ!!!! Είναι δυνατόν? Γιατί?

Διάβασε λέει ένα βιβλίο. Το έκοψε μαχαίρι. Α καλά λέω, αυτό δεν θα πιάσει σε εμένα. Εγώ δεν φοβάμαι να πάθω κάτι από το τσιγάρο. Αν είναι να πάθεις κάτι, θα το πάθεις. Τα 'παμε. Την επόμενη εβδομάδα άλλος διάβασε το βιβλίο και το έκοψε. Καταλαβαίνεις. Σκέφτηκα ότι μάλλον φοβήθηκαν αυτά που θα έγραφε εκεί μέσα και τους καϋμένους-φοβιτσιάρηδες ... είπαν να το κόψουν. Ε κάποια στιγμή από περιέργεια και την διάθεση να αποδείξω στον εαυτό μου ότι αυτά είναι μπούρδες, θέλησα να διαβάσω το βιβλίο αυτό. Και guess what?

Το ε-κο-ψα.

IMG_4394 (2)
IMG_4394 (2)

Και επειδή ήμουν cocky και έλεγα στον Αντώνη (τότε αγόρι - νυν σύζυγος) ότι εγώ θα διαβάσω αυτό το βιβλίο και υπάρχει περίπτωση να μην ξανακαπνίσω ποτέ, την πάτησε κι αυτός. Αν το κόψεις εσύ είπε, θα το κόψω και 'γω. (ισον, σιγά να μη τα καταφέρεις = για μένα extra τυράκι to prove him wrong). Κι έτσι, το έκοψε κι αυτός.

Μίλησα με ενθουσιασμό για το βιβλίο αυτό - που by the way καμία αναφορά δεν κάνει σε θέματα υγείας - σε όλους όσους με ρωτήσαν πως έκοψα το τσιγάρο. "Εύκολο, διαβάζεις αυτό το βιβλίο και το κόβεις". Το έκοψε  όποιος το διάβασε. Εκτός από μία φίλη - to be completely honest. Αλλά ίσως να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Το χάρισα πολλές φορές σε συναδέλφους, συγγενείς, φίλους.

Το έκοψα το 2009. Οπότε είναι σίγουρο ότι πιάνει! Όμως όσο εύκολα και "χαζά" καπνίζεις για πρώτη φορά το πρώτο τσιγάρο, πάλι στο μέλλον μπορεί σε μια χαζή στιγμή να ξανακάνεις ένα "χαζό" τσιγάρο. (The book deals with that too). Απλά επιλέγεις τελικά το ποιος θέλεις να είσαι. Επαγγελματίας Smoker ή Άνεργος από Παραίτηση?

Αν κι εσύ είσαι σε φάση που δεν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο και θεωρείς ακατόρθωτο να κόψει κανείς τελείως το κάπνισμα, διάβασε το βιβλίο του Allen Carr, The Easy Way to Stop Smoking. Υπάρχει και στα ελληνικά, όμως προσωπικά προτιμώ να διαβάζω στη γλώσσα που έχει γραφτεί το πρωτότυπο. Αρκεί να μην είναι Σουαχίλι.

Phaedra loves ... quitting stupid sh*t ! ♥

Τα αγαπημένα μου κανάλια στο YouTube

Τα αγαπημένα μου κανάλια στο YouTube

Βραδινή ρουτίνα περιποίησης ή my night time routine

Βραδινή ρουτίνα περιποίησης ή my night time routine