Tutorial Τούρτας Baymax 2 από 2

Tutorial Τούρτας Baymax 2 από 2

Αυτό το post είναι η συνέχεια αυτού εδώ.Τα βήματα της τρίτης μέραςείναι κάπως έτσι:

  1. Make Board = φτιάξε βάση τούρτας
  2. Cover Cake = επικάλυψη ζαχαρόπαστας
  3. Make Decorations = φτιάξε τα διακοσμητικά στοιχεία
  4. Assemble = ασεμπλ, βάλτε όλα στη θέση τους (?)
  5. Photograph :)
IMG_4146[1]

IMG_4146[1]

Αφού έχεις παγώσει ωραία και καλά την τούρτα σου στο ψυγείο, ήρθε η ώρα να πιάσεις ζαχαρόπαστα.

Χρειάζεσαι μία βάση στρογγυλή. Αυτές που έχουν πάχος 1,3 εκατοστά. Ξεκινάω πάντα με τη βάση την οποία φροντίζω να έχω κάπως συνδέσει με τα χρώματα της τούρτας, ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιήσω τη βάση σαν μέρος της διακόσμησης. Στην τούρτα Baymax επέλεξα εύκολες λύσεις γενικά γιατί δεν είχα το χρόνο να δοκιμάσω δύσκολα πράγματα. Οπότε για να κάνει ωραία αντίθεση χρησιμοποιώ το μωβ που έχει πάνω του ο αγαπημένος ήρωας.

Οπότε, απλώνεις με ένα πλάστη σιλικόνης / πλαστικό την ζαχαρόπαστα και καλύπτεις τη βάση, όπως φαίνεται στις φωτό. Με ένα εργαλείο λείανσης περνάς από πάνω τη ζαχαρόπαστα για να εξαφανίσεις σημαδάκια και δαχτυλιές. Το αφήνεις να κάνει set. Μετά από λίγες ώρες -ανάλογα με την υγρασία θα δεις ότι έχει ψιλοσταθεροποιηθεί η ζαχαρόπαστα- μπορείς να κολλήσεις γύρω γύρω από τη βάση - στο πάχος του board δηλαδή - μία κορδέλα. Πάντα προσθέτει στην συνολική εικόνα λίγη κορδέλα! Χρησιμοποιώ σατινέ κορδέλες που κολλάνε καλύτερα. Εννοείται κόκκινη έβαλα.

 

Πλένεις χεράκια και πάμε τώρα για την ζαχαρόπαστα που θα επικαλύψει την τούρτα. Βγάλε την τούρτα από το ψυγείο, να ζεσταθεί ελαφρά μέχρι να ανοίξεις τη ζαχαρόπαστα, για να κολλήσει καλύτερα.

Το χρώμα μας είναι το κόκκινο. Το κόκκινο είναι ένα χρώμα που με δυσκολεύει να το πετύχω βάφοντας κόκκινη τη λευκή ζαχαρόπαστα. Επομένως την αγοράζω κόκκινη. (Το ίδιο και για το μαύρο).

Ένα tip για ωραίο στρώσιμο είναι να έχεις δουλέψει αρκετά τη ζαχαρόπαστα με το χέρι, διπλώνοντας και πιέζοντας με το πίσω μέρος του χεριού (δες φωτό) και όχι ζυμώνοντας με γροθιές. Αν θες να ξεσπάσεις κάπου, this is the stage. Αλλά όχι μπουνιές. Με το μαλακό μέρος του χεριού και με δύναμη. Έτσι ζεσταίνεται το υλικό και δεν κάνει φούσκες, τρύπες, elephant skin και άλλα κουλά. Προσπάθησε να ανοίξεις ένα στρογγυλό σχήμα και υπολόγισε ότι θα ξεχυλώσει λίγο όταν το σηκώσεις από την επιφάνεια εργασίας σου. Για να είσαι σίγουρη/ος ότι θα σε φτάσει η ζαχαρόπαστα για να καλύψεις την τούρτα, με μία μεζούρα μετράς το ύψος της τούρτας, τη διάμετρό της και το ύψος ξανά. Το συγκρίνεις με τη διάμετρο της ζαχαρόπαστας. Κατάλαβες. Δεν είναι αργά να πάρεις τηλέφωνο να παραγγείλεις μία τούρτα. Αν τη παλεύεις συνέχισε.

Τυλίγεις τη ζαχαρόπαστα προσεκτικά γύρω από τον πλάστη σου. Μεταφέρεις έτσι την ζαχαρόπαστα ακριβώς πάνω από την τούρτα. Μην απαντήσεις το τηλέφωνο που χτυπά πάντα εκείνη την ώρα. Ξεδίπλωσε επίσης προσεκτικά την τούρτα ώστε να είναι ισομερώς "κρεμασμένη-σκεπασμένη" από πάνω.

IMG_4183[1]

IMG_4183[1]

Τώρα σιγά σιγά προσπαθείς από πάνω προς τα κάτω να κολλήσεις τη ζαχαρόπαστα πάνω το κέικ, απαλά, ακουμπώντας με το μαλακό και πλαϊνο μέρος της παλάμης σου (σαν να κάνεις μία "ψιλο-χούφτα". ο όρος cupping είναι πολύ πιο κατάλληλος αλλά δεν έχουμε τέτοια θέματα) και περιστρέφοντας την τούρτα. Ξεχυλώνει η ζαχαρόπαστα και από τη βαρύτητα και από αυτά που τραβάει μαζί σου. Μην ανησυχείς και προς Θεού μην κόψεις καθόλου αν δεν έχεις καταφέρει να κολλήσεις καλά τα τοιχώματα. Θα το μετανιώσεις μετά που δεν θα σε φτάνει.

Έχοντας καλύψει την τούρτα είσαι σε πολύ καλή φάση! Εδώ ξεκινάει η φαντασία. Πώς θέλεις να διακοσμήσεις την τούρτα? Αν θέλεις κάτι απλό - που φυσικά δεν το προτείνω - βάλε ένα πλαστικό ήρωα επάνω και call it a day. Έχεις καταφέρει πολλά περισσότερα από ότι κάνει η μέση μαμά για την τούρτα. Όμως, ακριβώς γι αυτό, επειδή ξέρουμε ότι δεν είσαι η μέση μαμά,  ίσως να θέλεις να προχωρήσεις σε πιο δημιουργικές λύσεις.

Για την τούρτα του Παναγιώτη ήθελα τον πρώτο όροφο να μοιάζει με το κεφάλι του Baymax. Δοκίμασα να το κάνω με 2 τρόπους. Τελικά κατέληξα να βάλω ένα έξτρα στρώμα άσπρης ζαχαρόπαστας κάτω από την κόκκινη ώστε μετά να μπορώ να κόψω την κόκκινη αποκαλύπτοντας την άσπρη. Σε μπέρδεψα? Δες τις φωτογραφίες. Η πρώτη είναι που έχω κόψει ελαφρά (εδώ δεν βγάζεις άχτι, ήρεμα) το κόκκινο και αποκαλύπτω την άσπρη.

Όμως επειδή είχε rough edges και ήταν κάπως λερωμένη από το κόκκινο η άσπρη ζαχαρόπαστα, κόλλησα από πάνω άλλο ένα λεπτό φύλλο άσπρης ζαχαρόπαστας.

Μετά με τη μαύρη ζαχαρόπαστα και ένα στρογγυλό κουπ πατ, έφτιαξα το πρόσωπο (μάτια και γραμμή). Επίσης με κουπ-πατ δάκρυ και κύκλο έκανα τα "αυτιά" του και τα άφησα overnight να ξεραθούν. Αν έχεις και tylo ή cmc powder το χρησιμοποιείς για να ζυμώσεις τη ζαχαρόπαστα των αυτιών και να ξεραθούν stiff. Αν δεν κατάλαβες δεν πειράζει, απλά άστα να ξεραθούν overnight.

Στη συνέχεια διακόσμησα τον κάτω όροφο, πολύ απλά. Ήθελα να βάλω την ηλικία του Παναγιώτη και έκανα ένα σχεδιάκι απλό στο κέντρο, χρησιμοποιώντας τα χρώματα της τούρτας. Μωβ, κόκκινο, άσπρο, μαύρο.

Τέλος έκανα με κουπ πατ τα γράμματα για το όνομα και τα κόλλησα σε μαύρη ζαχαρόπαστα. Την κόλλησα πάνω στο δίσκο αφού τοποθέτησα τον κάτω όροφο. Δεν βολεύει να προσπαθείς να τοποθετήσεις την τούρτα ενώ έχει ήδη διακόσμηση.

Επίσης αν είναι οργανωμένη μαμά και θέλεις να βγάζεις καλές φωτογραφίες του δημιουργήματός σου, φρόντισε να έχεις τακτοποιήσει τον πάγκο της κουζίνας πριν φωτογραφίσεις.

IMG_4186[1]

IMG_4186[1]

Αν σε ενδιαφέρει να δεις πως ενώνεις τους δύο ορόφους, διάβασε και αυτό:

Βάλε 3 -4 καλαμάκια (που πίνεις, που τρως σουβλάκι, που τρώς cake pops) μέσα στον κάτω όροφο σε κεντρικά σημεία, όχι έξω έξω. Φρόντισε να μην προεξέχουν καθόλου, τα κόβεις αναλόγως. Τοποθετείς τον πάνω όροφο στη μέση ακριβώς της κάτω τούρτας ώστε το χαρτονάκι της πάνω τούρτας να "πατήσει" πάνω στα καλαμάκια της κάτω. Κάποιοι χρησιμοποιούν και λίγο royal icing για να κολλήσει πιο σίγουρα ο όροφος, αλλά προσωπικά βρίσκω ότι η επαφή του πάνω δισκακίου με τη ζαχαρόπαστα του ορόφου στον οποίο εφάπτεται είναι αρκετά καλή κόλλα από μόνη της.

Η τούρτα είναι έτοιμη.

Την τοποθετείς πάνω στη βάση που έχουμε ετοιμάσει και τη φωτογραφίζεις σαν τρελή. Σύντομα δεν θα έχει μείνει κανένα πειστήριο της προσπάθειάς σου. Κάπως σαν ice-sculpture.

Έχει μία ξεχωριστή ομορφιά να φτιάχνεις κάτι με τόσο κόπο που σε 2 λεπτά θα έχει εξαφανιστεί.

Δίνει τόση χαρά! Αξίζει τον κόπο. Δοκίμασέ το!

IMG_4192[1]

IMG_4192[1]

Phaedra loves ... cake decorating ♥

Review: Olivia by Papoutsanis Box!

Review: Olivia by Papoutsanis Box!

Βιολογικά, Λονδίνο, new business και Ιδέες για "ψαγμένο" πρωϊνό

Βιολογικά, Λονδίνο, new business και Ιδέες για "ψαγμένο" πρωϊνό