My capsule wardrobe ή πώς αποφάσισα να ζήσω με λίγα ρούχα για πολύ καιρό!

My capsule wardrobe ή πώς αποφάσισα να ζήσω με λίγα ρούχα για πολύ καιρό!

Ναι, η ντουλάπα κάψουλα (αστεία μετάφραση) είναι στη ζωή μου εδώ και 2,5 μήνες. Η Caroline από το Unfancy blog με ενέπνευσε να ξεκινήσω μια capsule wardrobe. Με λίγα λόγια, αυτό είναι μια προ-επιλεγμένη γκαρνταρόμπα που περιέχει περιορισμένα κομμάτια (ρούχα και παπούτσια) την οποία χρησιμοποιείς αποκλειστικά και καθημερινά για 3 μήνες.

Αλλά, ας μοιραστώ λίγα πράγματα για την ντουλάπα μου για να καταλάβεις τι με έκανε να ενθουσιαστώ με αυτό το concept.

clothesonhangers

clothesonhangers

Η ντουλάπα μου περιέχει άγνωστο αριθμό ρούχων, ενώ τα "καλοκαιρινά" είναι αποθηκευμένα εκτός ντουλάπας. Οπότε καταλαβαίνεις. Πολλά ρούχα. Εκτός από το πολλά ρούχα (κατάλληλα θεωρητικά για την χειμερινή σεζόν) ζουν εκεί και πολλά διαφορετικάμεγέθη ρούχων. Το μέγεθος που φοράω και 1-2 μεγαλύτερα (ξέρεις για that time of the month, ή επειδή έχουν ξεμείνει από τις εγκυμοσύνες, ή από τότε που είχα κόψει το τσιγάρο). Α ναι, και φυσικά 1-2 νούμερα μικρότερα. Για ευνόητους λόγους. Αφού είμαι σε πρόγραμμα και σιγά σιγά χάνω κιλά κλπ. Και εκείνα τα designer φορεματάκια που λυπάμαι να δώσω γιατί κάπου βαθιά μέσα που πιστεύω ότι θα με κάνουν motivate να ξαναγίνω το μέγεθος που ήμουν στα 20 μου. Και πόσες φορές τα έχω βάλει? Κρίμα θα ήταν να τα δώσω ...

Ναι. Πολλή φασαρία στη ντουλάπα μου.Αποφάσισα λοιπόν να την κάνω να σωπάσει! Και είπα να κάνω το πείραμα με την capsule wardrobe. Για να συνοδεύσω την ησυχία στην ντουλάπα μου και να περιορίσω τους πειρασμούς (σου θυμίζω: 3 μήνες no shopping για ρούχα και παπούτσια) έκανα unsubscribe από όσα online καταστήματα μου έστελναν προφορές,ενημερώσεις, προσκλήσεις σε exclusive events κ.ο.κ. (Ομολογώ αυτό με πόνεσε αρκετά!)

11910127_1622848021314782_980584807_n

11910127_1622848021314782_980584807_n

Τι έκανα? Έγβαλα όοοοοοολα τα ρούχα από την ντουλάπα και τα έβαλα πάνω στο κρεββάτι. Κοίταζα την ομορφιά της άδειας ντουλάπας. Σκουντήθηκα γιατί we hadn't got all day κουκλίτσα μου. Στη συνέχεια αφιέρωσα περίπου 1 ώρα κατά την οποία δοκίμασα (με θάρρος και αποφασίστικότητα) όοοοοολα αυτά τα ρούχα, 1 προς 1. Δύσκολο. Αλλά το έκανα. Δεν ήταν χειρότερο από όσο νόμιζα. Αυτά που δεν μου ταίριαζαν τα έδωσα. Αυτά που ήταν εκτός μόδας τα έδωσα. Τα μεγάλα τα έδωσα. Τα μικρά τα έδωσα (Πόνεσε κι αυτό). Έμειναν αυτά που μου κάνουν και είναι στο στυλ μου αυτήν την περίοδο. Τα μέτρησα. Ήταν πολύ λίγα!!!

Έκανα ακριβώς την ίδια διαδικασία με τα παπούτσια. Διαπίστωσα ότι το είχα ήδη κάνει πέρυσι αυτό, με αποτέλεσμα να μην έχω μαύρο μποτάκι biker και άλλες ελλείψεις. Μέτρησα και τα παπούτσια που μου έμειναν.

blackzarajeans

blackzarajeans

nakbiker

nakbiker

Ξαναέβαλα όλα τα ρούχα που είχαν περάσει όλα τα τεστ στην ντουλάπα μου. Πέρασα τις επόμενες 2 εβδομάδες ψάχνοντας να βρω κάποια κομμάτια που έλλειπαν ώστε να μπορώ να κλειδώσω τα κομμάτια τηςντουλάπας μουγια 3 μήνες.Αγόρασα μαύρο τζην πχ που τελικά φοράω συνέχεια. Η ένα καρό πουκάμισο που με βολεύει με τζιν, με κολάν και τις "those days of the month". Έκανα αρκετά οικονομικές επιλογές από Zara, Mango, H&M αντε και 2 BSB κομμάτια ώστε να είναι εφικτό να αγόρασω αυτά που χρειάζομαι. Κρατώντας χαμηλά το budget έχεις και το peace of mind ότι αν μετά από ένα διάστημα σου φαίνεται ένα κομμάτι ότι θέλεις να το αντικαταστήσεις δεν έχεις τύψεις! Και πήρα και ένα ρημαδοBiker boot.

winterpalette

winterpalette

Τελικά διαμόρφωσα μία πολύ λειτουργική casual γκαρνταρόμπα με 34 κομμάτια(!) ρούχα και παπούτσια μαζί! Δεν υπολογίζεις τα ρούχα γυμναστικής ή πιτζάμες, εσώρουχακαι τέτοια. Υπολογίζεις όμως παλτά και μπουφάν κλπ. Απλώς τα εκτός σπιτιού ρούχα βασικά. Και από την 1η Νοεμβρίου ζω έτσι! Με μεγάλη ικανοποίηση! Είναι τόσο ανανεωτικό και ανακουφιστικό ταυτόχρονα. Έχω ρούχα που μου κάνουν, συνδυάζονται πολύ εύκολα μεταξύ τους γιατί έχω προσέξει τις ομάδες χρωμάτων που έκανα allow πίσω στη ντουλάπα (think a lot of monochrome) και είναι κατάλληλα για τη ζωή μου όπως είναι τώρα (think kids parties, supermarket shopping και the occasional coffee!). Αυτή είναι η παλέτα χρωμάτων που επέλεξα να χρησιμοποιήσω. Την είχα πάντα στο μυαλό μου και δεν κράτησα κανένα κομμάτι που να μην πέφτει σε αυτή την παλέττα!

Θα πρέπει να δηλώσω ότι καθώς η δουλειά μου απαιτεί πιο επαγγελματικό ντύσιμο (στυλ κουστούμι) έχω μια ξεχωριστή γκαρνταρόμπα για το γραφείο με ρούχα και παπούτσια που φοράω μόνο εκεί. H επαγγελματική capsule wardrobe μου αποτελείται από 28 κομμάτια. Αλλά μη νομίζεις ότι κλέβω!!! Η Caroline είπε ότι επιτρέπεται αυτό!

Για μένα ήταν και είναι μια ωραιότατη άσκηση για αυτοσυγκράτηση στο shopping για ρούχα και παπούτσια επί 3 μήνες. Αλλά και μία επαφή με το ποια είμαι σήμερα, πως θέλω να είναι η εμφάνισή μου και τι με κάνει να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση.

Σου παραθέτωπιοκάτωτους κανόνες συνοπτικά, και σκέψου αν θες να ξεκινήσεις κι εσύ μαζί μου, γιατί 1η Μαρτίου ξεκινάω ανοιξιάτικο capsule!

wardroberules

wardroberules

Εμένα με βοήθησε πολύ και το capsule wardrobe planner του unfancy. Για ρίξε ματιές... και σκέψου τις πιθανότητες!

3&1 Tips για πιο παραγωγική μέρα

3&1 Tips για πιο παραγωγική μέρα

Σαλάτα με κολοκύθα και σπανάκι

Σαλάτα με κολοκύθα και σπανάκι